Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-17T17:25:40+01:00
X-ilość kubków
y-ilość filiżanek

x+y=14 --> x=14-y
7*x+5*x=86
Podstawiam pierwsze do drugiego
(14-y)*7+5y=86
98-7y+5y=86
12=2y
y=6 x=8
2 2 2
2009-12-17T17:28:57+01:00
8 kubkow i 6 filizanek
1 kubek kosztuje 7 zł, 1 filizanka 5 zł.
razem zapłaciła 86 zł

7*8=56zł
86zł-56zł= 30 zł
30zł/5zł=6
2009-12-17T17:38:49+01:00
7*8= 56
86-56= 30
30 : 5 = 6 <-- tyle kupiła filiżanek
8 <---- tyle kupiła kubków
Odp. kupła 6 filiżanek i 8 kubków.
1 5 1