Odpowiedzi

2009-12-18T20:53:53+01:00
A) -21x(-2)x-(4)x(-43)x(-11)x(-3)x5=-21x-2x-4x-43x-11x-3x5=x(-21-2-4-43-11-3)*5=x(-84)*5=-84x*5=-420x

b)16x(-32)x(-51)x(-3)x(-4)x31=x(16-32-51-3-4)*31=x(-74)*31=-2294x

c)51x(-50)x(-49)x(-48)x(-47)x46x(-45)=x(51-50-49-48-47+46-45)=-142x

d)128x(-23)x(-34)x0X(-49)x(-11)x87=x(128-23-34+0-49-11)*87=x11*87=957x

Mam nadzieję, że to jest dobrze. Napisz na priv czy tak robicie takie zadania, bo nie jestem pewna czy dobrze rozwiązałam. Ale chciałam pomóc. Pozdrawiam.:)

































2009-12-18T21:09:43+01:00
A) -21x^(-2)*x^(-4)*x^(-43)*x^(-11)*x^(-3)*x^5=21x^(-2-4-43-11-3+5)=
=21x^(-58)

b)16x^(-32)*x^(-51)*x^(-3)*x^(-4)*x^31=16x^(-32-51-3-4+31)=
=16x^(-59)

c) 51x^(-50)*x^(-49)*x^(-48)*x^(-47)*x^46*x^(-45)=
=51x^(-50-49-48-47+46-45)=51x^(-193)

d) 128x^(-23)*x^(-34)*x^0*x^(-49)*x^(-11)*x^87=
=128x^(-23-34-49-11+87)=128x^(-30)