Odpowiedzi

2009-12-17T18:36:25+01:00
54:2=27
czyli w 1 było 27+9=36
a w 2 było 54-36=18
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-17T18:41:52+01:00
2 skrzynki-54 pomarańcze
pierwsza skrzynka-x
druga skrzynka-y

y+x=54

54-9=45
45:2=22,5tyle było w pierwszej skrzynce
22,5+9=31.5-tyle było w drugiej skrzynce
2009-12-17T18:41:01+01:00
X - ilość pomarańczy w jednej skrzynce
y - ilość pomarańczy w skrzynce drugiej

x + y = 54
x - 9 = y

x + y = 54
x - y = 9

x + y = 54
x = 9 + y

(9 + y) + y = 54
x = 9 + y

2 y = 45
x = 9 + y

y = 22,5
x = 31,5

Gdyby było źle, proszę zgłosić złą odpowiedź!

Pozdro))