Odpowiedzi

2009-12-17T19:42:31+01:00
12 x (a-b%a) - (10 x a ) = 12a - 12b%a-10a = 2a -12b%a = 2x 0.8 - 12 x 15% x 0.8 = 1.6 - 12 x 15/100 x 8/10 = 1.6 -1.44 = 0.16

x oznacza znak mnożenia
/ oznacza kreskę ułamkową, np. 8/10 czyli osiem dzisiątych
1 5 1
2009-12-17T19:46:59+01:00
Dane:
0,80zł-zeszyt
0.05zł.-obniżka

15%=0,05

I. koszt 12 zeszytow po obniżce.
0,80-0,05=0,7b zł
0,75 x 12=9 zł
I. koszt 10 zeszytow przed obniżką
10 x 0,80= 8 zł

9 zł- 8zł=1zł
3 2 3