Proszę o ułożenie jadłospisu dla mężczyzny ciężko pracującego w okresie zimowym na 3700 kcal.. z 4 posiłkami i propozycjami dań razem z gramami :)
ogolna ilość kalorii z bialek do 15% z tłuszczów do 35% z węglowodorów do 60%.. proszeeeeeeee.. jestem zdesperowana

1

Odpowiedzi

2009-12-19T13:21:39+01:00
Znacznym utrudnieniem mogą być również alergie pokarmowe, częste podróże, wykonywanie etatowo ciężkiej pracy fizycznej. W takim przypadku najskuteczniejsze może okazać się samodzielne układanie jadłospisu na podstawie wyliczenia dziennego zapotrzebowania i zużycia energii.
Zapotrzebowanie energetyczne jest cechą indywidualną i zależy od wielu czynników, m.in. masy ciała, wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej. Dorosła kobieta, prowadząca siedzący tryb życia potrzebuje ok. 2300 kcal dziennie; umiarkowanie aktywna - 2800 kcal; ciężko pracująca fizycznie - 3200 kcal. Mężczyzna wykonujący ciężką pracę fizyczną spala 4000 kcal; umiarkowaną - 3200 kcal; lekką - 2600 kcal. Osobom starszym wystarcza zazwyczaj 2300 kcal.
Dokładne zapotrzebowanie energetyczne dla własnego organizmu można obliczyć na anglojęzycznej stronie: www.chatelaine.com/health/article.jsp?content=20051107_121420_5936, wpisując swoją wagę, wzrost, wiek, płeć, tryb życia (do wyboru kolejno: siedzący, mało aktywny, umiarkowanie aktywny, bardzo aktywny, wyjątkowo aktywny). Wynik to dwie liczby, oznaczone symbolami BMR i AMR. Pierwsza z nich oznacza wartość kaloryczną, pokrywającą koszty energetyczne podstawowych procesów życiowych. Nie uwzględnia jednak kalorii spalanych podczas aktywności fizycznej, których wartość można sprawdzić na stronie www.dieta.pl/caloriesBurnt.asp?OPT=1818. Liczba oznaczona symbolem AMR to dokładnie tyle, ile potrzebujemy, aby nie tyć.
Należy jednak pamiętać, że kaloryczność to tylko jedno z kryteriów doboru pokarmów. Nie mniej ważna jest odpowiednia zawartość białka (a zwłaszcza aminokwasów aromatycznych, których człowiek nie syntetyzuje), witamin, minerałów i błonnika (wartości te można sprawdzić w rozmaitych poradnikach).