Odpowiedzi

2009-12-17T19:21:08+01:00
- są saprofitami, rozkładają martwą materię
-protisty wywołują groźne choroby np. Rzerzączek Malarii, świdrowiec gambijski
-niektóre grzyby są pokarmem zwierząt
2009-12-17T19:22:02+01:00
1. grzyby stanowią ważne ogniwo reducentów w krażeniu pierwiastków, rozkładają substancje organiczne, tworzą próchnicę, rozkładają drewno
2. żyjąc w symbiozie z glonami tworza porosty- organizmy pionierskie
3. ważną rolę odgrywa mikoryza podstawczaków z sosną, świerkiem, bukiem i limbą
4. wykorzystywane są w produkcji antybiotyków, np. penicyliny z pędzlaka, a także witamin
A, B2, B12
5. słóżą w przemyśle piekarniczym (drożdże), gorzelniczym (drożdże) oraz mleczarskim przy produkcji kefiru (drożdże) i serów brie, camembert, roquefort (pędzlak0 same grzyby mają małą wartość
odżywczą, są ciężkostrawne wskutek obecności chityny, ale nadaja dużą wartość smakową i zapachową produktom kulinarnym
6. służą do otrzymywania kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak)
7. są wykorzystywane przez czlowieka do walki biologicznej ze szkodnikami
8. grzyby powoduja choroby u zwierząt, czlowieka np. zatrucie czy grzybice, u roślin: zaraza ziemiaczana czy sporysz. grzyby powoduja również pleśnienie produktów
spożywczych oraz materiałów przemysłowych, np. drewna, skóry, odzieży