Odpowiedzi

2009-09-13T13:43:05+02:00
Powinno być o 1,2 większa
x-pierwsza liczba
y-druga liczba
układ równań: x+y=9(x-y)
x=1,2+y
Rozwiązujemy układ, ale najpierw porządkujemy:
x+y=9x-9y
x=1,2+y

-8x +10y=0
x=1,2+y
metodąpodstawiania, czyli do pierwszego równania xa x wstawiamy 1,2+y
-8(1,2+y) +10y =o
-9,6-8y+10y=o
2y=9,6 /:2
y=4,8 zaś x=1,2+y czyli x=1,2 +4,8=6
Odp. x=6
y=4,8
1 5 1
  • Użytkownik Zadane
2009-09-13T14:54:47+02:00
X+y=9x-9y
x=1,2+y


-8x+10y=0
x-y=1,2 /*10

-8x+10y=0
10x-10y=12

2x=12
x=6 => y=4,8
1 5 1