Odpowiedzi

2009-12-17T23:42:39+01:00
Np takie układy
rozwiąż układ równań:

a)
2x+5y=26
3x-2y=1
z pierwszego równania wyliczamy x
2x=26-5y
x=13-2,5y

podstawiamy go do drugiego równania wyliczamy y
3(13-2,5y)-2y=1
39-7,5y-2y=1
-9,5y=-39+1
-9,5y=-38
y=4
teraz podstawiamy do pierwszego za y i wyliczamy x
2x+5*4=26
2x+20=26
2x=26-20
2x=6
x=3

b)
4x-y=18
5x+2,5y=30
-y=-5x+18
y=5x-18
4x-y=18
4x-5x+18=18
-x=0
x=0
y=5*0-18
y=-18


c)
√2x+√3y=√3+2
x-2√2y=-√2
x=-√2+2√2y
√2(-√2+2√2y)+√3y=√3+2
-2+4y+√3y=√3+2
4y+√3y=√3+2+2
y(4+√3)=√3+4
y=(√3+4)/(4+√3)
y=1
x=-√2+2√2*1
x=√2