Usuń niewymierność z mianownika(pisze słownie bo nie umiem znaku pierwiastka zrobić)
a)kreska ułamkowa:u góry 3 + pierwiastek z 2 ,na dole pierwiastek z 2 =.......
b)kreska ułamkowa:u góry 2, na dole 3 + pierwiastek z 5=.....

Oblicz:
a)3pierwiastki z 3 +2pierwiastki z 3 minus 4pierwiastki z 3=....
b)pierwiastek z 3 (pierwiastek z 48 - pierwiastek z 27)=.....
c)pierwiastek z 3 razy pierwiastek z 6 razy pierwiastek z 2 =.....

2

Odpowiedzi

2009-12-18T09:46:20+01:00
A)kreska ułamkowa:u góry
3 + pierwiastek z 2 ,na dole pierwiastek z 2 =.......
3 + pierw z 2 * pierw z 2 , na dole pierw z 2 * pierw z 2=
3 pierw z 2+ 2, na dole 2

b)kreska ułamkowa:u góry 2, na dole 3 + pierwiastek z 5=.....
u gory 2 * ( 3- pierw z 5)
na dole (3+ pierw z 5)(3-pierw z 5)
u gory 6-2 pierw z 5
na dole 9-5
u gory 6-2 pierw z 5
na dole 4

Oblicz:
a)3pierwiastki z 3 +2pierwiastki z 3 minus 4pierwiastki z 3=....
pierw z 3
b)pierwiastek z 3 (pierwiastek z 48 - pierwiastek z 27)=.....
pierw z 3( 4 pierw z 3- 3 pierw z 3)=
pierw z 3( pierw z 3)= 3
c)pierwiastek z 3 razy pierwiastek z 6 razy pierwiastek z 2 =.....
pierw z 36 = 6
2 5 2
2009-12-18T09:53:37+01:00
Żeby usunąć niewymierność z mianownika trzeba pomnożyć mianownik przez ten pierwiastek
a)3+pierwiastek z 2/pierwiastek z 2
mnożymy licznik i mianownik razy pierwiastek z 2
3 pierwiastek z 2+2/2 - wynik
b)2/3+pierwiastek z 5
mnożymy razy pierwiastek z 5
2 pierwiastek z 5/3 pierwiastek z 5+5

a)pierwiastek z 3
b)pierwiastek z 144 - pierwiastek z 81
12-9=3
c)pierwiastek z 36 czyli to jest 6

1 5 1