1. Na pomalowanie pokoju potrzeba sześciu 5-litrowych puszek farby. Ile 3-litrowych puszek trzeba kupic na pomalowanie tego samego pokoju?

2. 10 kombajnów zbiera pszenicę z 30-hektarowego pola w ciągu 2h 20 min. W jakim czasie pszenicę zbierze 7 kombajnów?

3. Słoiki mają średnicę 6 cm, 8 cm i 10 cm. W piwnicy na półce w jednym rzędzie mieści się 12 największych słoików. Ile średnich, a ile małych słoików zmieści się w jednym rzędzie?

4. W jakim czasie przebiegnie maraton (42km 125m) zawodnik, który biegnie z prędkością 20km/h? Ile kroków o długości 1,40m wykona? (podaj wynik z dokładnością do jedności)

5. Pan Marek jedzie z prędkością 80km/h, a pani Kasia z prędkością 25m/s. Kto jedzie szybciej?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-18T15:41:02+01:00
6*5=30
3*x=30
x=10puszek

2.
proporcjonalność odwrotna
2h 20min=140min

10*140=7*x
x=200min

3.
12*10=120cm

120/6=20 małych
120/8=15 średnich


4.
s=vt
t=s/v
t=42,125km/20km/h
x=2,10625h


42km 125m= 42 125m
ilość kroków = 42125/1,4 = 30 090 kroków



5.
pani kasia, bo 80km/h= 22,(2) m/s
25>22,(2)
4 1 4