Rozwiąż równania..
a) 3(2x+1)-5(12x-7)(6x-1)=23.
b) 0,2x+0,5+5(5x-1)-2,7x=6,5.
c) (3x-1)(2x+7)=6x^ + 31. - te 6x^ ma być do drugiej potęgi.
d) 9x+6-(3x-4)(x+2)=36-3x^ - 3x^ ma być do drugiej potęgi.

Ten znak ^ oznacza ze podana liczba ma byc do drugiej potęgi.

Bardzo prosze o szybką odpowiedz..!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-18T16:20:13+01:00
A) 3(2x+1)-5(12x-7)(6x-1)=23
umówmy się, że:
* - mnożenie,
x^2 - x do potęgi drugiej

3*2x+3*1- 5(12x*6x +12x*(-1) -7*6x -7*(-1)) - 23=0
6x +3 -5(72x^2 - 12x - 42x +7) - 23 =0
6x +3 -5(72x^2 - 54x +7) - 23 = 0
6x +3 -5*72x^2 -5*(-54x) -5*7 -23 =0
6x+3 -360x^2 +108x -35 -23 =0
-360x^2 + 114x - 55 = 0
a=-360, b= 114, c=-55
delta = (114)^2 - 4*(-360)*(-55) = 12996 - 79200 <0
To równanie nie ma rozwiazań w zbiorze liczb rzeczywistych.

b) 0,2x+0,5+5(5x-1)-2,7x=6,5.

0,2x +0,5 + 25x - 5 - 2,7x - 6,5 = 0
24,3x - 11 = 0
24,3x = 11 /:24,3 (obie strony dzielę przez 24,3)
x=11 : 24,3 = 110/243

c) (3x-1)(2x+7)=6x^2 + 31
3x*2x +3x*7 -1*2x -1*7 = 6x^2+31
6x^2 +21x -2x - 7 = 6x^2 + 31
6x^2 + 19x - 7 - 6x^2 - 31 = 0
19x - 38 = 0
19x = 38 / :19
x=2

d) 9x+6-(3x-4)(x+2)=36-3x^2
9x + 6 -(3x*x +3x*2 -4*x-4*2) = 36 - 3x^2
9x + 6 - 3x^2 - 6x +4x +8 = 36 - 3x^2
7x +14 = 36
7x = 36 -14
7x = 22 /:7
x = 22/7 = 3całe i 1/7