Rozwiąż równanie:

c) (1-3x)do kwadratu=1-6x
d) (3+2x)do kwadratu=(3x+2)do kwadratu+10
e) (5x-2)(3-x)=-6(1-x)(1+x)
f) x+9=(x-3)do kwadratu
g) (4x-6) do kwadratu=(x-4)(x-9)
h) (x-2)(x+2)=5



Są to równania kwadratowe, będę bardzo wdzięczna za pomoc:)

Pozdrawiam:) mam nadzieję że wszystko jest jasne:);**

2

Odpowiedzi

2009-12-18T20:33:33+01:00
C) (1-3x)do kwadratu=1-6x
1 - 6x + 9x^2 = 1 - 6x
9x^2 = 0
x^2= 0
x=0


d) (3+2x)do kwadratu=(3x+2)do kwadratu+10
9 + 12x + 4x^2 = 9x^2 + 12x + 14
-5 = 5x^2
x^2 = -1
brak rozw


e) (5x-2)(3-x)=-6(1-x)(1+x)
15x -5x^2 -6 +2x = -6(1- x^2)
-5x^2 +17x -6 = 6x^2 -6
-11x^2 + 17x = 0
x(17 - 11x)=0
x = 0 v x = 17/11=1 i 6/11


f) x+9=(x-3)do kwadratu
x+9 = x^2 -6x + 9
x^2 - 7x =0
x(x -7) = 0
x=0 v x = 7


g) (4x-6) do kwadratu=(x-4)(x-9)
16x^2 - 48x +36 = x^2 -9x - 4x + 36
15x^2 - 35x = 0
x(15x - 35) =0
x=0 v x = 35/15=2i 5/15


h) (x-2)(x+2)=5
x^2 - 4 = 5
x^2 = 9
x = 3 v x=-3
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-18T20:48:17+01:00