Odpowiedzi

2009-12-18T19:45:06+01:00
Dodajesz do sieie dwie przyprostokatne podniesione do potegi 2
powinne byc one równe przeciwprostokanej podniesionej do kwadratu
oczywiscie w trojkącie prostokatnym ;p;p
2009-12-18T19:45:20+01:00
A(kwadrat)+ b(kwadrat)=c(kwadrat)
Najprostszym przykładem jest trójkąt egipski o wymiarach 3/4/5.
Te dwie krótsze to przyprostokątne, a ta dłuższa to przeciwprostokątna.
Jeżeli podstawimy te liczby do wzoru to wyjdzie nam takie coś:
3(kwadrat)+4(kwadrat)=5(kwadrat) czyli
9+16=25
To najprostszymi słowami jakimi potrafię.
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-12-18T19:50:30+01:00
Hm.
Jezeli trojkat jest prostokatny to suma kwadratow dlugosci przyprostokatnych jest rowna kwadratowi dlugosci przeciwprostokatnej


no to znaczy ze jak mamy ten trojkat prostokatny.
przypusmy ze przyprostokatne to sa boki ab przyprostokatn to sa te boki ktore leza przy kacie 90 stopni. a przeciwprostokatna to c , przeciwprostokatna to ten bok ktory lezy naprzeciwko tego kata 90 stopni czy ten bok co pozostal
noi jak dodamy te boki ktore leza przy kacie 90 stopni czyli nasze przyprostokatne ab podniesione do kwadratu to to ich suma bedzie rowna temu boku c ,przeciwprostokatnej podniesionej rowniez do kwasratu

ado kwadratu + b do kwadratu = c do kwadratu
zalozmy ze a =5 b = 4 c= 6
5 do kwadrau + 4 do kwadratu = 6 do kwadratu
25+16=36
41=36


w tym wypadku trojkat nie jest prostokatny


ale w tym juz jest :

a=3 b=4 c= 5
9+16 = 25