Odpowiedzi

2009-12-19T00:44:58+01:00
100%-30%=70% 70%-30%=40%
Odp. Cukiernia B sprzedała o 40% więcej pączków.
2009-12-19T00:44:24+01:00
/ - kreska ułamkowa

Dane
30% ciastka sprzedane przez cukiernię A
70% ciastka sprzedane przez cukiernię B

Rozwiązanie
70/30 x 100% = 700/3 = w przybliżeniu 233.3%

Odp. Cukiernia B sprzedała o 233.3% więcej ciastek od cukierni A.


Osoba pode mną ma źle, gdyż niemożliwe jest, że jest to 130 procent bo już gdyby cukiernia sprzedała 60% ciastek to jest to 200% sprzedaży drugiej cukierni.
Mam nadzieję, że pomogłam :).
2009-12-19T00:47:10+01:00
0,3=A
1=2000
A=0,3*2000
A=600
B=2000-600
B=1400

600=100%
1400=x
600x=140000 /:600
x=233%
233%-100%=133%

Cukiernia B sprzedała o 133% więcej pączków