Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-19T02:37:37+01:00
(x-1)³-(x+2)³=(x³-3*x²*1+3*x*1-1)-(x³+3*x²*1+3*x*2+8)=
=(x³-3x²+3x-1)-(x³+3x²+6x+8)=
=x³-3x²+3x-1+x³-3x²-6x-8=
=2x³-6x²-3x-9( to jest najprostrza postac wyrazenia)

x=(1/27)^⅓=1/3

2*(⅓)³-6*(⅓)²-3*⅓-9=

=2*¹/₂₇-6*¹/₉-1-9=

=²/₂₇-⁶/₉-1-9=

=²/₂₇-¹⁸/₂₇-1-9=

=-¹⁶/₂₇-1-9=
=-10¹⁶/₂₇
2009-12-19T02:49:10+01:00
Nie moge wstawić załącznika ;/ ale bedzie to mniej wiecej wygladalo tak
(x-1)^3-(x+2)^3=x^3-3x^2+3x-1-x^3-6x^2-12x-8= -9(x^2+x+1)

a podpunkt "b" x=1/27^1/3= 1/3
-9(x^2+x+1)=-13
1 5 1
2009-12-19T08:07:13+01:00
B)x=1/27^1/3= 1/3
-9(x^2+x+1)=-13
sorry ale dalej ci nie pomogęęę