Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-19T11:52:14+01:00
Warszawa (52N, 21E), Moskwa (56N, 36E) - współrzędne geo
1. Aby obliczać czas słoneczy potrzebna nam jest dług. geo. miast, a wiec pierwsze liczby w nawiasach nas nieinteresuja tylko te drugie, bo mówia nam na jakis południkach leza oba miasta
2. Zauważamy ze oba miasta leża na tej samej półkuli (wschodniej - E), a wiec wartosci od siebie odejmujemy: 36 - 21 = 15stopni
3. zamieniamy stopnie na minuty: 1 stopien to 4min, a wiec 15 × 4 = 60 min = 1h
4. Jesli w warszawie jest 12.30 to w Moskwie jest jest godzina poźniej, czyli 12.30 + 1.00 = 13.30

odp. w Moskie jest 13.30
Dziękuje i pozdrwiam :D:D