Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-12-19T12:57:04+01:00
(1,28 *9,5 ) : (1,6 *0,5) - (0,25:0,5) * (14,7:1,4) =
[(1,28 *9,5 ) : (1,6 *0,5)] - [(0,25:0,5) * (14,7:1,4)]= (nawiasami zaznaczyłem, że taka jest kolejność rozwiązywania)
(12,16:0,8)-(0,5*10,5)=
15,2-5,25=9,95
2009-12-19T12:58:48+01:00
(1,28 *9,5 ) : (1,6 *0,5) - (0,25:0,5) * (14,7:1,4) =
12,6 : 0,8 - 0,5 * 10,5=
15,75-5,25=10,5
1 5 1
2009-12-19T12:59:16+01:00
(1,28 *9,5 ) : (1,6 *0,5) - (0,25:0,5) * (14,7:1,4)

12,16 : 0,8 - 0,125 * 10,5 (wyliczone nawiasy)

15,2 - 1,3125 (wykonane dzielenie i mnożenie, które mają pierwszeństwo)

13,8875 (wynik, ja bym zaokrąglił do 13,9 ale taki jest pełny)



To, co zrobił Hotboy i pera jest po prostu śmieszne :D