Odpowiedzi

2009-12-19T14:31:44+01:00
A)0,3x=-2/5
x=- 2/5 : 3/10
x=- 2/5 * 10/3
x=-4/3

b)x+2-(2x-1)=2
x+2-2x+1=2
-x=2-3
-x=-1
x=1

c)1-5x/3=4x-3/2 /* 6
6-10x= 24x-9
-34x=-15
x=0,4
ad 2. bo coś twojego zapisu odczytac nei mogę napisze jeszcze jedno
1-5x/3=4x-3/2 /*6
6-10x=12x-9
-24x=-15
x=0,625

d)
2x-5/3x+2=2/3 /*3
6x-5x+6=2
x=-4

e)
(3x+2)do kwadratu =(3x-1)(2+3x)
9x(kwadrat)+ 4=6x+9x(kwadrat) -2-3x
(te kwadraty się 9x i 9x redukuja po przeniesieniu tego z prawej na lewo;))
-9x=-6
x=0,6
1 1 1
2009-12-19T14:38:15+01:00
A)0,3x=-2/5 |*0,3
x=-0,12

b)x+2-(2x-1)=2
x+2-2x+1=2
-x=-2 |* (-1)
x=2


c)1-5x/3=4x-3/2 |*6
6-10x= 24x -9
-34x=-15 |* (-34)
x= 15/36

d)2x-5/3x+2=2/3
6x-5x+6=2
x=-4

e)(3x+2)² =(3x-1)(2+3x)
9x²+12x+4= 6x+9x²-2-3x (9x²sie zredukuje)
12x+4=3x-2
9x=-6 |:9
x=-6/9 = -⅓