Odpowiedzi

2009-04-01T17:47:42+02:00
5*26zł+2zł*x=y
35%y=2zł*x

podstawiamy drugie równanie do pierwszego:
130+0,35y=y
0,65y=130
y=200
wracamy do drugiego:
0,35*200=2*x
x=35
2009-04-01T17:51:06+02:00
Więc wartość pięciozłotówek wynosi 65%.
Jeżeli ma 26 pięciozłotówek to 26 * 5 = 130 żł (taką wartość stanowią pieciozłotówki)

65% - 130zł
100% - x

x = (100% *130zł) / 65% = 200żł

200zł - 130zł = 70zł - taką wartość mają dwuzłotówki.

70 / 2 = 35 - tyle dwuzłotówek ma Jacek.