Odpowiedzi

2009-12-19T15:30:28+01:00
Karaś to ryba z rodziny karpiowatych. Występuje w jeziorach, zb. zaporowych, stawach i wyrobiskach, rzekach średnich nizinnych, rzekich wielkich nizinnych.
Karaś jest bardzo popularnym gatunkiem w naszych wodach. Występują jego dwie odmiany - rodzima (lub pospolita) i srebrna (zwana japońską). Ciało karasia jest silnie wygrzbiecone, krępe i bocznie ścieśnione. Pokryte jest dużymi łuskami. Karasie są koloru brunatnozłocistego z zielonkawym połyskiem. Jego brzuch jest żółtawy, czasami biały. Na trzonie ogona znajduje się charakterystyczna, ciemna plama. Karaś przeciętnie osiąga długość do 40-50 cm i 1,5-2 kg wagi. Karasie żywią się dennymi, drobnymi bezkręgowcami a zwłaszcza larwami ochotkowatych i jętek, a także wodnymi roślinami. Tarło u karpi odbywa się między majem a lipcem. Samica składa około 150 000. Ikra przyczepia się do roślin.

Karp to ryba z rodziny karpiowatych. W naturalnych warunkach karp przebywa w wodach stojących lub wolno płynących. Sprawdzonymi siedliskami karpia są stawy, jeziora nizinne, zbiorniki zaporowe, stawy i wyrobiska. W cieplejszych okresach występują w płytkich przybrzeżnych wodach, natomiast w chłodniejszych przy dnie. Karp posiada wydłużone ciało, bardzo lekko bocznie ścieśnione, linia boczna jest słabo zaznaczona; głowa duża z wysuwaną paszczą wyposażona w cztery małe, krótkie wąsiki. Karp przybiera ciemnobrunatne i żółtobrunatne barwy w zależności od warunków środowiskowych. Otwór gębowy z dwoma małymi wąsikami przy górnej wardze oraz dwoma mniejszymi w kącikach warg. Płetwa grzbietowa jest długa, odbytowa krótka, z kolei płetwa ogonowa nieco zaokrąglona. Karp może dorosnąć do 1 m długości i nawet 30 kg wagi. W wodach możemy spotkać różne odmiany karpia: tzw. pełnołuskie, całkowicie pokryte łuskami, lustrzenie, których ciała pokryte są nieregularnie umieszczonymi, większymi łuskami, lustrzenie rzędowe wyróżniające się wzdłuż linii bocznej szeregiem dużych łusek oraz całkowicie pozbawione łusek, tzw. golce. Karp żeruje głównie przy dnie, wyjadając szczątki organiczne np. nasiona roślin. Jego pokarmem są także drobne zwierzęta wodne, m.in. owady i ślimaki. Odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ślimakami. W czasie żeru karp wydaje odgłosy przypominające mlaskanie. Młode kapie zjadają rośliny i zwierzęcy plankton (wyrostki, skorupiaki). Przy długości około 18 mm zaczynają polować na zwierzęta denne. Osobniki dorosłe pobierają dodatkowo pokarm roślinny. Karpie rozpoczynają żerowanie dopiero przy temperaturze wody przekraczającej 8°C. jednak najlepiej przyswajają pokarm w temperaturze powyżej 20°C. W warunkach naturalnych w Polsce, ze względu na niską temperaturę wód, karp nie rozmnaża się, pochodzi ze sztucznych zarybień. Ryba bardzo płodna, na 1 kg masy ciała samicy przypada średnio 100–200 tys. ziaren ikry.

RYS 1 - Karaś
RYS 2 - Karp
1 5 1
2009-12-19T16:40:54+01:00
KARAś- inne nazwy to karaś pospolity , karaska . Obecnie karaś występuje od dorzecza Leny na Syberii aż po zachodnią Europę.
Karasie są zadziwiająco odporne na mętną wodę , żyją we wszystkich typach wód stojących , szczególnie chętnie przebywają w akwenach porośniętych trzcina oraz inną roślinnością. Karaś jest rybą silnie wygrzbieconym oraz bocznie spłaszczonym tułowiu.Grzbiet karasia ma barwę ciemnoszarozieloną , boki sa brązowe a brzuch mosiężnożółty. Ukośny skierowany ku górze otwór gębowy , wypukła płetwa grzbietowa oraz czarniawa plama u nasady ogona to dalsze cechy charakterystyczne tej ryby. Karaś nie posiada wąsów.Żywi się niewielkimi zwierzętami dennymi , pożera żywe lub obumarłe kawałki roślin . Znakomita przynęta na karasia są larwy much oraz kukurydza. Rozmnaża się w maju i czerwcu , woda musi mieć temperaturę przynajmniej 15 stopni C. Długość 15-25 cm oraz waga 250-500 g to wymiary przeciętnego karasia.
Na karasia wybieramy się od lipca do października w godzinach porannych.

KARP- jest głównym przedstawicielem ryb karpiowatych. Ryba ta żyje zarówno w jeziorach , stawach oraz rzekach . Potrafi się przystosować do warunków panujących w danym zbiorniku oraz potrafi znieść bardzo niski poziom natlenienia wody. Wszystkie gatunki karpia posiadają szarobłękitne lub czarne grzbiety , brązowe lub zielonożółte boki oraz złotożółty brzuch. Równie charakterystyczny jest wysuwalny pysk z czterema wąsikami oraz twarde promienie płetwy grzbietowej i odbytowej. Czas tarła przypada na maj i czerwiec , decydujące dla dokładnego terminu są warunki atmosferyczne. Gatunki hodowlane karpia osiągają długość 40-60cm przy wadze 2-5 kg.
Karpie są długowieczne -mogą żyć nawet 50 lat. Najlepszym okresem połowu sa miesiące od marca do grudnia.

1 5 1
2009-12-19T19:39:13+01:00
Karaś to ryba z rodziny karpiowatych. Występuje w jeziorach, zb. zaporowych, stawach i wyrobiskach, rzekach średnich nizinnych, rzekich wielkich nizinnych.
Karaś jest bardzo popularnym gatunkiem w naszych wodach. Występują jego dwie odmiany - rodzima (lub pospolita) i srebrna (zwana japońską). Ciało karasia jest silnie wygrzbiecone, krępe i bocznie ścieśnione. Pokryte jest dużymi łuskami. Karasie są koloru brunatnozłocistego z zielonkawym połyskiem. Jego brzuch jest żółtawy, czasami biały. Na trzonie ogona znajduje się charakterystyczna, ciemna plama. Karaś przeciętnie osiąga długość do 40-50 cm i 1,5-2 kg wagi. Karasie żywią się dennymi, drobnymi bezkręgowcami a zwłaszcza larwami ochotkowatych i jętek, a także wodnymi roślinami. Tarło u karpi odbywa się między majem a lipcem. Samica składa około 150 000. Ikra przyczepia się do roślin.

Karp to ryba z rodziny karpiowatych. W naturalnych warunkach karp przebywa w wodach stojących lub wolno płynących. Sprawdzonymi siedliskami karpia są stawy, jeziora nizinne, zbiorniki zaporowe, stawy i wyrobiska. W cieplejszych okresach występują w płytkich przybrzeżnych wodach, natomiast w chłodniejszych przy dnie. Karp posiada wydłużone ciało, bardzo lekko bocznie ścieśnione, linia boczna jest słabo zaznaczona; głowa duża z wysuwaną paszczą wyposażona w cztery małe, krótkie wąsiki. Karp przybiera ciemnobrunatne i żółtobrunatne barwy w zależności od warunków środowiskowych. Otwór gębowy z dwoma małymi wąsikami przy górnej wardze oraz dwoma mniejszymi w kącikach warg. Płetwa grzbietowa jest długa, odbytowa krótka, z kolei płetwa ogonowa nieco zaokrąglona. Karp może dorosnąć do 1 m długości i nawet 30 kg wagi. W wodach możemy spotkać różne odmiany karpia: tzw. pełnołuskie, całkowicie pokryte łuskami, lustrzenie, których ciała pokryte są nieregularnie umieszczonymi, większymi łuskami, lustrzenie rzędowe wyróżniające się wzdłuż linii bocznej szeregiem dużych łusek oraz całkowicie pozbawione łusek, tzw. golce. Karp żeruje głównie przy dnie, wyjadając szczątki organiczne np. nasiona roślin. Jego pokarmem są także drobne zwierzęta wodne, m.in. owady i ślimaki. Odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ślimakami. W czasie żeru karp wydaje odgłosy przypominające mlaskanie. Młode kapie zjadają rośliny i zwierzęcy plankton (wyrostki, skorupiaki). Przy długości około 18 mm zaczynają polować na zwierzęta denne. Osobniki dorosłe pobierają dodatkowo pokarm roślinny. Karpie rozpoczynają żerowanie dopiero przy temperaturze wody przekraczającej 8°C. jednak najlepiej przyswajają pokarm w temperaturze powyżej 20°C. W warunkach naturalnych w Polsce, ze względu na niską temperaturę wód, karp nie rozmnaża się, pochodzi ze sztucznych zarybień. Ryba bardzo płodna, na 1 kg masy ciała samicy przypada średnio 100–200 tys. ziaren ikry.