Odpowiedzi

2009-04-01T18:08:38+02:00
A:
|x-1|>=2
x-1>=2 v x-1=<-2
x>=3 v x=<-1
x∈(-∞,-1>U<3,∞) - zbiór A

B:
4/x>x
(4-x^2)/x>0 <=>-x(x^2-4)=-x(x-2)(x+2)>0
wyznaczamy miejsca zerowe: 0,2,-2
wsp. przy najwyzszej potedze jest mniejszy od zera, więc "wężyk" (wykres równania wielomianowego) rysujemy od prawej strony pod osią OX, wędrujemy do gróy przez x=2, zawracamy w dół przez punkt 0, i znowu do góry przez punkt -2
odczytujemy zbiór dla ktorego wyrazenie po lewej jest wieksze od zera:
x∈(-∞,-2)U(0,2) - zbiór B

AiB:
x∈(-∞,-2)
A-B:
x∈(-2,-1>U<3,+∞)
AUB:
x∈(-∞,-1>U(0,+∞)