Działania na ułamkach zwykłych i dziesiętnych :

Agnieszka kupiła 5 kg owoców : 2,5 kg jabłek ⅘ kg gruszek ,20 dag moreli oraz śliwki.Ile kilogramów ważyły zakupione śliwki ?



Deskę ,której długość wynosi 1,8 m,rozcięto na 2 części.Jedna część jest o 20 cm krótsza od drugiej.Oblicz długość każdej części deski.

2

Odpowiedzi

2009-09-13T19:06:09+02:00
⅘kg=0,8kg
20dag=0,2kg
5kg-2,5kg-0,8-0,2=1,5 kg

2
180cm/2=90cm
90-10=80
jedna deska 80cm,a druga metr
2009-09-13T19:09:09+02:00
Zad.1
⅘ kg gruszek= 0,8 kg

5kg - (2.5 kg + O.8 + 0.2 kg) = 5 kg - 3.5 kg = 1.5 kg


zad.2
1.część deski - x
2. część deski - x- 20 cm

1.8 m = 180 cm

x+x-20 cm= 180 cm
2x= 180 cm + 20 cm
2x= 200 cm |: 2
x= 100 cm

1.część deski - 100 cm
2. część deski- 100 cm - 20 cm= 80 cm