Odpowiedzi

2009-12-19T16:31:59+01:00
Przykładowa cena: 100 zł

100zł+10%*100zł=100zł+10zł=110zł
110zł-10%*110zł=110zł-11zł=99zł
100-99=1
1 to 1/100 (jedna setna)
1/100 to 1%

Odp. Stracił 1% akcji.
1 5 1
2009-12-19T16:32:43+01:00
X - cena akcji prze spadnięciem cen
x = 100 zl

10/100 * 100 = 10
100 + 10 = 110 zl - cena akcji po pierwszym notowaniu

10/100 * 110 = 11
110 - 11 = 99 zl - cena akcji po drugim notowaniu

100 - 99 = 1

Odp: Właściciel stracił 1% początkowej ceny akcji.
1 5 1
2009-12-19T16:32:46+01:00
Stracił 1%...
np.100+10% = 110zł
110zł-10% = 99zł
100zł - 99zł = 1zł
1zł = 1%
1 5 1