Proszę o napisanie referatu na temat: BUDOWA I RÓŻNORODNOŚĆ GRZYBÓW proszę też abyście wypisali gatunki i jadalne niejadalne i trujące ma to zająć przynajmniej format A4 (z obu stron) proszę o te najważniejsze informacje daje najlepszą!!! :)
ps.poziom szkoła podstawowa

1

Odpowiedzi

2009-12-19T20:30:04+01:00
Jak zbudowane są grzyby?
Grzyby to królestwo, do którego zaliczamy organizmy, których komórki nie zawierają chloroplastów, ściana komórkowa wysycona jest chityną. Do grzybów zaliczamy:
-sprzężniaki, są one komórkowcami, tzn. że ich komórki zawierają wiele jąder komórkowych
-workowce, ich komórki są jednojądrowe
-podstawczaki, ich komórki są dwujądrowe.
Ciało grzybów jest plechą (plecha to organizm nie zróżnicowany na korzeń, łodygę i liście). Plecha grzybów zbudowana jest ze strzępek. Nadziemna część grzyba to owocnik - składa się on z trzonu i kapelusza, na jego spodniej stronie mogą być rurki lub blaszki.
Czynności życiowe grzybów.
Grzyby odżywiają się cudzożywnie - są saprofitami lub pasożytami. Przeważająca większość grzybów oddycha tlenowo, nieliczne np. drożdże uzyskują energię na drodze fermentacji. Grzyby rozmnażają się bezpłciowo (przez zarodniki) lub płciowo - organy rozrodcze męskie czyli plemnie zlewają się z organizmami rozrodczymi żeńskimi czyli lęgniami.
Co to jest mikoryza?
Mikoryza to współżycie grzybów z korzeniami drzew. Mikoryza jest rodzajem symbiozy (symbioza to współżycie dwóch organizmów przynoszące im korzyści i dla obu niezbędne.
Rola grzybów w przyrodzie:
-rozkładają martwą materię organiczną przyczyniając się w ten sposób do krążenia materii w przyrodzie. Są więc reducentami (destruentami)
-przyczyniają się do powstawania próchnicy
-są pożywieniem dla zwierząt i ludzi
-wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, np. drożdże, trufle
-wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym przy produkcji leków
-tworzą plechę porostów
-niektóre wywołują choroby
-niektóre powodują psucie się produktów spożywczych
Grzyby chronione:
1.Czarka
2.Smardz
3.Podgrzybek tegoskórowy
4.Żagiew wielogłowa
5.Ozorek dębowy
6.Mitrówka półwolna
7.Gwiazdosz
8.Purchawica olbrzymia
9.Wachlarzowiec olbrzymi
10.Szyszkowiec łuskowaty
Grzyby jadalne:
1.Borowik
2.Maślak
3.Kania
4.Podgrzybek
5.Koźlarz
6.Smardz
7.Pieczarka
8.Trufla
9.Kurka
10.Rydz
Grzyby niejadalne:
1.Muchomor czerwony
2.Muchomor sromotnikowy
3.Borowik szatański
4.Gołąbek żółciowy
5.Gwiazdosz rudawy
6.Okratek czerwony
7.Pniarek obrzeżny
8.Mleczaj chrząstka
9.Kubek ogrodowy
10.Buławka spłaszczona



To wszystko jest na pewno dobrze, ponieważ dyktowała nam to nauczycielka biologii (oprócz grzybów jadalnych i niejadalnych - te mam z internetu).