Proszę bardzo o rozwiązanie zadań.Z góry dziękuję :D
1.Oblicz:
324+156=
200-139=
62*7=
7200:80=
2,3-0,11=
3,1*0,4=
6,3:0,03=
1/5 (jedna piąta) + 0,5=
1/3 (jedna trzecia)-0,1=
1 i 1/3(jedeni jedna trzecia) *2=
5 i 10/11 (pięc i dziesięć jedenastych) :5=
(1/2)3 (jedna druga do trzeciej potęgi)
Zadane 2:
Ustal,czy podane zdania są prawdziwe,czy fałszywe.Wpisz" + " w kratkę gdie są prawdziwe ,a "-" gdzie fałszywe.
a)Istnieje trójkąt,którego kąty mają miary : 45,25 i 120 stopni ( + czy -)
b)W każdym prostokącie przekątne są prostopadłe (+ czy -)
c)Każdy kwadrat jest rombem (+ czy -)
d)Kąty trójkąta prostokątnego równo ramiennego mają kąty 45,45 i 90 stopni (+ czy -)
e) Trzy odcinki o długości 2 cm,2 cm i 4 cm mogą być bokami trójkąta (+ czy -)
Zadanie 3
Przekątna kwadratu ma długość 8 cm.Pole tego kwadratu to:
a) 32 cm2(kwadratowe) b)64cm2 c) 132cm2 d)24cm2
Zadanie 5 (czwarte ominelam)
W roku nieprzystępnym ostatni dzień roku wypadł w czwartek.Pierwszy dzień tego roku to:
a)wtorek b)Środa c) czwartek d)piątek
Zadanie 8 (tamte ominelam bo mam )
iloczyn 6/5 * 2/9 jest:
a)mniejszy od 1/3
b) większy od 1/3 ale mniejszy od 1/2
c)Wiekszy od 1/2 ale mniejszy niż 2/3
d) wiekszy od 2/3
Zadanie 9
Uporządkuj masy od najmniejszej do największej: 2 kg 2 dag,220 dag,2010 g,2,03 kg.
Zadanie 11.
Jedna płytka o wymiarach 20x20 (cm) kosztuje 1,90 zł.Ile kosztują płytki potrzebne do pokrycia ściany io wymiarach 2,5 m x 2,4 m?
Zadanie12
Główka kapusty jest o 3/4 cięzsza niż 3/4 tej główki.Ile waży kapusta?
Z góry Thanks za rozwiązanie .
Please na poniedziałek to jest.
Najlepsze i za wszystko dam naj ^^

3

Odpowiedzi

2009-12-20T00:01:15+01:00
480,61,434,90,2,19 ,1,24 ,220
2.nie,tak,tak,tak,nie
5.piątek
8.d
9.2010g,2dag,220dag,2,03kg,2kg
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T00:39:47+01:00
1
324+156=480
200-139=61
62*7=434
7200:80=90
2,3-0,11=2,19
3,1*0,4=1,24
6,3:0,03=210
1/5 (jedna piąta) + 0,5=0,70
1 i 1/3(jedeni jedna trzecia) *2=osiem trzecich
5 i 10/11 (pięc i dziesięć jedenastych) :5=13
2
a)nie
b)nie
c) tak
d) tak
e) tak
3.b)
5.C)
8)d)
9)2010 g,2 dag, 220 dag 2 kg,2,03 kg
niestety reszty nie wiem
2 5 2
2009-12-20T01:09:32+01:00
1. Oblicz
324+156=480
200-139=61
62*7=434
7200:80=90
2,3-0,11=2,19
3,1*0,4=1,24
6,3:0,03=630:3=210
1/5+0,5=0,2+0,5=0,7
1/3-0,01=0,33-0,01=~0,32
1 i 1/3*2=4/3*2=8/3=2 i 2/3
5 i 10/11:5=65/11:5=65/11*1/5=65/55=13/11=1 i 2/11
(1/2)3=1/8

2.
a) -
b) -
c) +
d) +
e) -

3.a)

5.d)

8.d)

9. 2kg, 2,03kg, 2010g, 220dag

11.
20cmx20cm=1,90zł

2,5mx2,4m=19,60zł






1 5 1