1,
Jaki dzień tygodnia wypadnie za 1000 dni od 14 października 2008 roku, który wypadł we wtorek ? Zapisz Obliczenia .

2,
Robert koszysta z komputera przecietnie 2,5 godziny dziennie . Obliczył ze jest to 5\8 (pięć ósmych ) jego wolnego czasu . Ile czasu wolnego dziennie ma robert ? Zapisz Obliczenia .



Z obliczeniami proszę ;)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T11:05:19+01:00
1.
1000/7 = 142 reszty 6
czyli do wtorku dodajemy 6 dni to jest Poniedziałek ;)
2.
zad.2
2,5=5/*10
0,25=0,5
8;0,5=16
0,25*16=4
odp. Robert ma 4 godziny wolnego czasu ;D
1 5 1
2009-12-20T11:10:20+01:00
14 październik - wtorek 2008 przestępny
1000÷7=142 r.6
będzie to poniedziałek

5/8 - 150 min
150min ÷ 5= 30min
1/8=30 min
30×8=240 min
240min÷60min= 4 godziny
2 3 2
2009-12-20T11:17:17+01:00
Zad.2
2,5=5/*10
0,25=0,5
8;0,5=16
0,25*16=4

zad.1(nie jestem pewna)
od wt. do niedz. 6 dni
1000-6=994
994;7=142(tyle tygodni)
wychodzi równo więc NIEDZIELA

1 5 1