Na zakup atlasow historycznych do bibloteki przeznaczono 400zl. atlas historyczny w twardej oprawie kosztuje 26,50zl , a w miekkiej o 10% tanszy. kupiono 10 atlasow w twardej oprawie i 5 w miekkiej. ile zaplacono za wszystkie atlasy? ile pieniedzy pozostalo z planowanej na te zakupy kwoty?
proosze was o prawidlowe rozwiazania i obliczenia!! proosze wazne!

3

Odpowiedzi

2009-12-20T11:41:17+01:00
Na zakup
atlasow historycznych do bibloteki przeznaczono 400zl. atlas historyczny w twardej oprawie kosztuje 26,50zl , a w miekkiej o 10% tanszy. kupiono 10 atlasow w twardej oprawie i 5 w miekkiej. ile zaplacono za wszystkie atlasy? ile pieniedzy pozostalo z planowanej na te zakupy kwoty?

26,50-10%=26,50-2,65=23,85 zł (atlas w miękkiej okładce)

(10*26,50)+(5*23,85)=265+119,25=384,25 zł (kwota za wsztstkie atlasy)

400-384,25=15,75 zł (tyle pozostało pieniędzy z planowanej kwoty)
2009-12-20T11:41:00+01:00
Za otlasy zaplacono :375,25złoty,
Pozostało 24,75 Złoty
Atlas w Miękkiej okładce kosztował :23,85
2009-12-20T11:43:10+01:00
26,50 zł - atlas w twardej oprawie
26,50 razy 0,1 = 2,65 zł - o tyle jest tańszy atlas w miękkiej oprawie
26,50 - 2,65 = 23,85 zł - atlas w miękkiej oprawie
26,50 zł razy 10 = 265 zł - zapłacono za atlasy w twardej oprawie
23,85 zł razy 5 = 119,25 zł - zapłacono za atlasy w miękkiej oprawie
265 zł + 119,25 zl = 384,25 zł - zapłacono za atlasy
400 zł - 384,25 zł = 15,75 zł
pozostało 15,75 zł