Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T14:33:53+01:00
7x^5-4x^4-7x+4=0
7x(x^4-1)-4(x^4-1)=0
(x^4-1)(7x-4)=0
(x^2-1)(x^2+1)(7x-4)=0
(x-1)(x+1)(x^2+1)(7x-4)=0
teraz każdy z tych czynników przyrównujesz do zera
x-1=0
x=1
x+1=0
x= -1
x^2+1=0
x^2=-1 - sprzecznosc kwadrat nigdy nie jest ujemny
7x-4=0
7x=4
x=4/7

Końcowe rozwiązanie x∈{-1,4/7,1}
2009-12-20T14:38:35+01:00
7x(do potegi 5) - 4x(do potegi 4) -7x +4= 0
x (do potęgi 4 ) - 4x (do potęgi 4) = -4
- 3x (do potęgi 4) = -4 /: (-1)
3x (do potęgi 4) = 4 / : 3
x (do potęgi 4 ) = 4/3 / : pierwiastek do potęgi 4
x= 4/3 : pierwiastek do potęgi 4