Odpowiedzi

2009-12-20T14:54:38+01:00
2:7
a-40 m

240m/2=120m 120m*7=840m

b-840m
Obw=40m*2+840m*2=80m+1680m=1760m
1760m/4m/h=440h
440h/24h=18,(3)
Odp.: Śłimak obejdzie sad w ciągu 19 dni.

P.S. w ciągu 19 a nie 18 poniewań jest pytanie ile dni, a nie np.: ile dni i godzin. z wiązku z tym, żę jest18,(3) jest więcej niż 18, więc musi być 19.

Liczę na naj!!!!!!

;-]
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T14:55:46+01:00
Sad owocowy ma kształt prostokąta, którego długości boków są w stosunku 2 :7. Krótszy bok jest równy 240 m. W ciągu ilu dni obejdzie ten sad dookoła ślimak idący ze średnią prędkością 4 m/h.

(240:2)*7=840 m Długość dłuższego boku

2*240+2*840=480+1680=2160 m

V=s/t ; gdzie s to droga a t czas
4=2160/t
t=2160/4
t=540 h

540:24=22,5

Ślimak obejdzie sad po 22 i pół dniu... Ale jak ma to być wynik całkowity to zajmie mu to 23 dni :o)