Kiedy zadzwonił dzwonek do klasy weszło 16 osób, wśród których dziewczyny stanowiły 75%. Po chwili do klasy weszło czworo spóźnionych uczniów i dziewczyny stanowiły 70% wszystkich osób obecnych w klasie. Ile dziewczyn i ilu chłopców się spóźniło ?

3

Odpowiedzi

2009-12-20T15:22:13+01:00
Na poczatku bylo 12 dziewczyn na 16 osob

70% z 20 = 14 dziewczyn

wiec 14-12 = 2 - tyle dziewczyn sie spoznilo
4-2=2 - tylu chlopcow sie spoznilo
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T15:23:13+01:00
16 ------- 100 %
x ------- 75 %

x = 16 * 75 : 100 = 12 dziewczyn

16 + 4 = 20

20 ------- 100 %
x ------- 70 %

x = 20 * 70 : 100 = 14 dziewczyn

14 - 12 = 2 dziewczyny się spóźniły

4 - 2 = 2 chłopaków się spóźniły
1 5 1
2009-12-20T15:31:25+01:00
Y - liczba dziewcząt na początku

100% uczniów - 16 osób
70% uczniów - y osób

y = 12 osób - tyle dziewczyn weszło do klasy po dzwonku

z - liczba dziewcząt w klasie po dołączeniu spóźnionej grupy

100% uczniów - 20 osób
70% uczniów - z osób

z = 14 osób - tyle dziewczyn jest ogółem w klasie

c - ilość spóźnionych dziewcząt

c = z - y = 2 (osoby) - tyle dziewcząt spóźnio się na zajęcia

v = (20-z)-(16-y) = 6 - 4 = 2 (osoby) - tylu chłopców spóźniło się na zajęcia
1 5 1