Odpowiedzi

2009-04-01T18:53:58+02:00
5*(14-x) = 38-x, x lat temu mieli ileś tam lat, szukamy takiego x dla którego spełniony jest warunek zadania
70-5x=38-x
4x=32
x=8
Osiem lat temu mama była pięc razy starsza od Tomka
(14+y)*2=38+y
28+2y=38+y
10=y
Za 10 lat mama będzie od niego dwa razy starsza.
  • koza
  • Rozwiązujący
2009-04-01T18:56:05+02:00
38:5=7,6~8
38-8=30
38-30=8-8 lat temu mama była starsza od Tomka 5 razy
14x2=28
28-14=14- za 14 lat będzie od niego starsza
:)