Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T16:39:22+01:00
Dzięki genetyce można:
1.tworzyć zmodyfikowane genetycznie bakterie i grzyby i wykorzystać je do produkcji leków,witamin,i szczepionek.
PRZYKŁADY
bakterie z wszczepionym ludzkim genem insuliny produkują ten hormon i wydzielają go na zewnątrz komórki .
Drożdże wytwarzają szczepionkę przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B.
2.Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli - szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby.


3.Modyfikacje genetyczne w rolnictwie
Modyfikacje mają przede wszystkim na celu:
*zwiększenie odporność na herbicydy i szkodniki,
* zwiększenie odporność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybowe,
* zwiększenie tolerancji na stres abiotyczny (głównie zmiany klimatyczne),
* przedłużenie trwałości owoców,
* poprawę składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek,
* zwiększenie zawartości suchej masy,
* zmianę zawartości węglowodanów, karotenoidów i witamin
PRZYKŁADY:
-transgeniczne pomidory o przedłużonej trwałości
-transgeniczne rośliny tytoniu, odporne na herbicydy
4 5 4
2009-12-20T17:10:48+01:00
Dzięki genetyce można:
1.tworzyć zmodyfikowane genetycznie bakterie i grzyby i wykorzystać je do produkcji leków,witamin,i szczepionek.
PRZYKŁADY
bakterie z wszczepionym ludzkim genem insuliny produkują ten hormon i wydzielają go na zewnątrz komórki .
Drożdże wytwarzają szczepionkę przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B.
2.Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli - szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby.


3.Modyfikacje genetyczne w rolnictwie
Modyfikacje mają przede wszystkim na celu:
*zwiększenie odporność na herbicydy i szkodniki,
* zwiększenie odporność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybowe,
* zwiększenie tolerancji na stres abiotyczny (głównie zmiany klimatyczne),
* przedłużenie trwałości owoców,
* poprawę składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek,
* zwiększenie zawartości suchej masy,
* zmianę zawartości węglowodanów, karotenoidów i witamin
PRZYKŁADY:
-transgeniczne pomidory o przedłużonej trwałości
-transgeniczne rośliny tytoniu, odporne na herbicydy
4 3 4