Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-20T17:22:42+01:00
P = 0.5π(d₁+d₂)
Mnożymy obustronnie przez 2, żęby siępozbyć 05, po lewej stronie i otrzymujemy 2p = π(d1+d2). Teraz dzielimy przez π, żeby móc się dostać do nawiasu. 2p/π = d1 + d2. Teraz odejmujemy d1 i mamy:

d2 = (2p/π) - d1
2009-12-20T17:22:55+01:00
P = ½π(d₁+ d₂)

Kolejne kroki:
mnożymy obie strony równania przez 2 - pozbędziemy się ułamka ½
dzielimy przez π - zostanie nam tylko suma
przenosimy d₁pamiętając o zmianie znaku

P = ½π(d₁+ d₂) |*2
2P = π (d₁+ d₂) |:π
2P/π = d₁+ d₂
d₂= 2P/π - d₁
2009-12-20T17:38:03+01:00
P=0,5π(d1+d2)
P=0,5πd1+0,5πd2
P-0,5πd1=0,5πd2 | : 0,5π
P-0,5πd1 / 0,5π = d2

________________________________

P = 0,5π(d1+d2) | *2
2P=π(d1+d2)
2P=πd1+πd2
2π-πd1=πd2 | : πd2
2P-πd1 / π = d2