Ela z marcinem wybrali sie na piesza wycieczke. Postanowili przejść tresę o długości 21 km. Po trzech godzinach marszu Marcin powiedział do eli:
-- Pozastało nam do przejścia o 5 km mniej, niż już przeszliśmy.
Jaką odległość pokonali w ciągu pierwszych trzch godzin marszu?

proszę o pełne rozwiązanie

4

Odpowiedzi

2009-04-01T19:32:37+02:00
X-przebyta droga po 3 h
x-5 - drugi odcinek trasy
x+x-5=21
2x=26
x=13
Jak widac czas podali albo na zmyłkę, albo by dobrze określić rozne odcinki trasy
1 4 1
2009-04-01T19:33:20+02:00
Całość 21km
-----------------
5km mniej niż już przeszli - przeszli 13 km, 13km - 5km = 8 km.
13km + 8 km = 21 km
2009-04-01T19:33:39+02:00
A- odcinek, który mają przejść
a+5 - odcinek, który przeszli

a+a+5=21
2a=21-5
2a=16
a=8

a+5= 8+5=13

Odp: Przeszli 13 km.


1 5 1
2009-04-01T19:35:05+02:00
Muieli przejść 21km
21 podziel na 3 = 7
to jenej siodemki dodaj 6 zabrane z iinej siodemki = 13
zostaje ci 7 i 1 = 8
a wieć 13+8=21 i 13-8=5