W sklepie z słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków ,,pawełki'' po 10zł 50 GROSZY ZA KILOGRAM oraz ,,marcinki''
1,2 droższe od <<pawełków" ile reszty zostanie z banknotu o nominale 20 zł po zakupie 30 dag ,,pawełków" i 0.6 kg ,,marcinków"? zapisz obliczenie.

3

Odpowiedzi

2009-12-20T21:03:03+01:00
0,30*10,50=3,15 - pawełki
10,50+1,2=11,70
0.6*11,70=7.02
3.15+7.02=10.17
20-10.17=9.83
reszta = 9.83
2009-12-20T21:03:32+01:00
10.50+1.20=11.70 zł - marcinki
0.30×10.50=3.15
0.60×11.70=7.02
3.15+7.02=10.17
20-10.17=9.83
2009-12-20T21:06:44+01:00
20zł-ilość pieniędzy jakie mamy
pawełki- 10, 50zł za kilo
marcinki- 1, 2 zł droższe czyli 11, 70zł za kilo
30 dag pawełków kupiono
0,6kg marcinków kupiono
1kg = 100dkg
30 dag=0,3kg
0,3 x 10,50 + 0,6 x 11,70 = 3.15 + 7.02=10.17
20-10,17=9.83
odp.9.83zl