Odpowiedzi

2009-12-20T20:59:01+01:00
52 tygodnie
8 765,81277 godzin
1 tydzień = 10 080 minut
86400 sekund
02.07
2009-12-20T21:03:06+01:00
Zwykły rok kalendarzowy ma365dni,a przestepczy 366dni
a)ile pełnych tygodni ma rok
365/7= 52...
Odp. Rok ma 52 pełnych tygodni.
c)ile godzin może mieć
rok?
rok=365dni
365dni*24h=8760h
e)ile minut ma tydzień
tydz=7 dni
1dzień= 24h 7*24h=168h
168h*60 min= 10080 min
f)ile sekund ma doba
doba=24h
24h*60min=1440 min
1440 min *60 sek= 86400 sek
g)w którym dniu przypada dokładnie polowa zwykłego roku kalendarzowego
365/2=182.2 więc jest to 182 dzień roku.
182 dniem w roku jest 2 lipiec.
2009-12-20T21:04:29+01:00
A) 365:7=52 365:7=52
c) 365*24h= 8760h 366*24h=8784h
e) 1h=60min 1dzień to 24h czyli 1440min
7*1440min=10080min
f)1h=60min=3600sekund bo w 1minucie jest 60sekund
24*3600sekund=86400sek
g) 2 lipca