Odpowiedzi

2009-12-21T09:35:56+01:00
23.
m = 2kg
s = h = 1,5m
t = 5s
g = 10m/s²

a)
W=F × s
F = m × s
W= m×g×s = 2kg × 10 m/s² × 1,5m = 30 J
Odp. Wykonał prace równa 30J.
b)
P=W/t = 30J/ 5s = 6W
Opd. Moc równa jest 6W.

25.
s= 30m
g= 10m/s²
m = np. 50 kg ( bo tu trzeba podac swoja wage )
a)
W = F×s = m × g × s = 50kg × 10m/s² × 30m = 15000J
Odp. Wykonam pracę równa 15000J.
b)
t = 2min = 120s
P=w/t = 15000J / 120 s = 125W
Odp. Moja moc jest równa 125W gdy wchodze na ten budynek w ciagu 2min.
c)
Jeżeli w ciagu jedej minuty wbiegne na ten budynek to praca sie nie zmieni , gdyż praca nie żalezy od czasu
Ale moc jest zmien, to znaczy powiekszy sie dwa razy poniewaz czas sie dkrócił 2 krotnie. Moc zalezy od czasu/.
P= w / t = 15000J / 60 s = 250W.

30.
a) 458J = 0,478MJ
b) 23MJ = 23000kJ
c)0,064 MJ = 64000J
d)455mJ = 0,000455kJ
e)7J = 0,007kJ
f)25,5 kJ = 25500 J

26 ani 27 nie potrafie zrobic ;/ ale mam nadzieje ze chociaz w tych ci pomogłam :)