Jest to dział z Kwadratu różnicy!!!
Zapisz wyrażenie w najprostrzej postaci:
a)(x-1)²-(x-2)²+3=
b)1/2(4x-2)²+4(0,5x-√2)²+4x(2+√2)=
c)(x-3)(x-3)-(x-1)(x-1)+4(x-2)=
d)-[1-(x-y)²]-[(y-x)²-1]=

odpowiedzi są tylko do c) i d)
c)=0
i
d)=0

1

Odpowiedzi

2009-12-21T15:25:01+01:00
A)(x-1)²-(x-2)²+3=x²-2x+1-(x²-4x+4)+3=x²-2x+1-x²+4x-4+3=2x
b)1/2(4x-2)²+4(0,5x-√2)²+4x(2+√2)=¹/₂(16x²-16x+4)+4(0,25x²-1x√2+2)
+8x+4x√2=8x²-8x+2+x²-4x√2+8+8x+4x√2=9x²-4x+2 do tego wyniku zazwyczaj liczy sie delte jesli bedzie trzeba to pisz
c)(x-3)(x-3)-(x-1)(x-1)+4(x-2)=x²-3x-3x+9-(x²-x-x+1)+4x-8=
=x²-6x+9-x²+x+x-1+4x-8=x²-x²-6x+x+x+4x+9-1-8=0
d)-[1-(x-y)²]-[(y-x)²-1]=-[1-(x²-2xy+y²)]-[y²-2xy+x²-1]=
=-[1-x²+2xy-y²]-y²+2xy-x²+1=-1+x²-2xy+y²-y²+2xy-x²+1=-1+1+x²-x²-2xy+2xy+y²-y²=0
1 5 1