Grupa turystów, w której były dzieci oraz 7 osób dorosłych, podziwiała Warszawę z tarasu widokowego w Pałacu Kultury i Nauki. Bilet wstępu dla dziecka kosztował 10zł, a dla osoby dorosłej był dwa razy droższy. Za wszystkie bilety zapłacono 1450zł. Oblicz, ile dzieci było w tej grupie.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-21T15:53:34+01:00
2 x 10 = 20 zł - bilet dla dorosłych
7 x 20 = 140zł - tyle kosztowały bilety dla dorosłych
1450 - 140 = 1310
1310: 10=131
W grupie było 131 dzieci.

2009-12-21T15:53:24+01:00
Bilet dla dziecka-10zł
Bilet dla dorosłego-2*10zł=20zł
x - ilość dzieci
20zł*7+x*10zł=1450zł
140zł+x*10zł=1450zł
x*10zł=1310zł
x=1310/10
x=131
Odp.: W tej grupie było 131 dzieci.
2009-12-21T15:54:33+01:00
Cena bilety ulgowego - 10 zł
cena biletu normalnego - 10 * 2 = 20

7*20 = 140 zł - koszt biletów normalnych tej wycieczki

1450 - 140 = 1310 - koszt biletów ulgowych tej wycieczki

1310 / 10 = 131 - tyle dzieci było na tej wycieczce