Odpowiedzi

2009-12-21T15:56:55+01:00
Stare, zwarte, rozległe lasy (częściej iglaste) w pobliżu bagien i jezior lub innych otwartych przestrzeni. Występuje również w górach, gdzie wybiera skaliste wąwozy i urwiska. Na południu zamieszkuje też obszary pustynne. Terytorium lęgowe ma promień ok. 2-4 km, zimą więcej. Potrzebuje ustronnego miejsca na założenie gniazda, gdzie nie będzie niepokojony, oraz otwartej przestrzeni i luźnych zadrzewień, gdzie będzie mógł polować.
2 5 2
  • Użytkownik Zadane
2009-12-21T15:56:59+01:00
Stare, zwarte, rozległe lasy (częściej iglaste) w pobliżu bagien i jezior lub innych otwartych przestrzeni. Występuje również w górach, gdzie wybiera skaliste wąwozy i urwiska. Na południu zamieszkuje też obszary pustynne. Terytorium lęgowe ma promień ok. 2-4 km, zimą więcej. Potrzebuje ustronnego miejsca na założenie gniazda, gdzie nie będzie niepokojony, oraz otwartej przestrzeni i luźnych zadrzewień, gdzie będzie mógł polować.
2 1 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-21T16:03:08+01:00
Puchacz wystepuje wyspowo w poludniowej srodkowej i polnocnej europie, polnocnej afryce oraz azjii Gniazdo
Na nizinach gniazdo znajduje się na drzewie (częściej iglastym), w rozwidleniu konarów w środkowej części korony, albo też na ziemi (u nasady pnia, na kępie w olsie, pod wykrotem). Najczęściej zajmuje opuszczone gniazda dużych ptaków jak myszołów czy bocian czarny. W górach gnieździ się na półkach i w załomach skał. Rzadziej gniazduje w dużych dziuplach. W obrębie terytorium puchacz ma kilka miejsc gniazdowych, z których korzysta na zmianę. Gniazdo ma postać płytkiego dołka, wypełnionego suchą trawą, mchem lub gałęziami, który z czasem zapełnia się wypluwkami oraz sierścią i piórami ofiar.
Jaja i wysiadywanie
W zniesieniu przeważnie 2-3 jaja, niemal kuliste, równobiegunowe, białe ze słabym połyskiem. Skorupka chropowata, gruba, często z wapiennymi gruzełkami. Średnie wymiary 60x49 mm. Jaja są składane w odstępach 2-3 dniowych i wysiadywane od złożenia pierwszego jaja przez ok. 32-35 dni.
Pisklęta
Pisklęta klują się niejednocześnie, w związku z tym jest między nimi różnica wielkości. Na początku są ślepe, po 4 dniach otwierają oczy, a w 3. tygodniu życia znika mleczna poświata pokrywająca oczy. Wtedy też młode zaczynają samodzielnie pobierać pokarm. Opuszczają gniazdo po ok. 35 dniach, nie będąc jeszcze lotne. W 7. tygodniu życia potrafią już latać. Dojrzałość płciową uzyskują w 2-3. roku życia. Tyle wystarczy ???? xD