Odpowiedzi

2009-12-21T22:26:24+01:00
A) 3(x-2)/5 = 4(x+3)/3
3x-6/5=4x+12/3
3x-6/5=4x+4
-x=5 i 1/5
x= -5,2

b) (x-4)-1= (x-3)(x-2)
-1(x-4)=x²-2x-3x+6
-x+4=x²-5x+6
4x-x²=2
.....
2009-12-21T22:30:19+01:00
A) 3(x-2)/5 = 4(x+3)/3
3x-6/5=4x+12/3
5(4x+12)=3(3x-6)
20x+60=9x-18
11x=78
x=7,1 w przyblizeniu 7:d

2009-12-21T23:12:37+01:00
W rozwiązaniu gienka93 są błędy(niestety).

a)
3(x-2)/5 = 4(x+3)/3
3x-6/5=4x+12/3
5(4x+12)=3(3x-6)
20x+60=9x-18
11x=78
x=7,1
x≈7

b)
(x-4)-1=(x-3)(x-2)
(x-4)-1=x²-2x-3x+6
(x-4)=x²-5x+6
x-4-1-x²+5x-6=0
-x²+6x-11=0....
<niestety dalej nie wiem ale coś związane ze wzorem:(a-b)²=a²+2ab-b²> sory juz spie...


c)
1,5-x-1/6+3x-2/8=0
1,5-1/6+2x-2/8=0
1,5-8/48+2x-12/48=0
1,5+2x-20/48=0
15/10-20/48=0
2x=-15/10+20/48
x=-72/48+20/48
x=52/48
x=1 4/48