Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-22T14:10:45+01:00
Zad 1 czy więcej witaminy C jest w 5 dag truskawek(w 100 g jest 63mg) czy w 0,5 kg czeresni(w 100 g jest 5 mg)

5dag=50g
63:2=31,5 mg wit C w 5dag truskawek

0,5kg=500g

5*5=25 mg wit C w 0,5kg czereśni

Więcej witaminy c jest w 5 dag truskawek

Zad 2.Ile witaminy C jest w 1 kg truskawek(patrz zad 1) a ile w 1 kg malin(w 100 g jest 31 mg)

10*63=630mg Vit c w Kg truskawek
10*31=310mg Vit c w Kg malin

Wiecej witaminy c jest w kg truskawek
2009-12-22T14:12:23+01:00
100g=10dag
jezeli w 100g=10 dag truskawek jest 63mg wit C to w 5 dag jest 63/2= 31,5mg
jeżeli w 100g czereśni jest 5mg wit.C to w 0,5kg=500g jest jest 5*5mg=25mg



1kg=1000g
truskawki w 100g jest 63mg
to w 1000g jest 63*10=630mg
maliny w 100g jest 31mg
to w 1000g jest 31*10=310mg
1 5 1