Odpowiedzi

2009-12-22T17:50:59+01:00
Posypanie solą lub zamrożenie
4 1 4
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-22T18:19:25+01:00
Utrwalanie metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.
a) Utrwalanie za pomocą chemicznych środków konserwujących stosowanych w małych dawkach
- srodków chemicznych używa sie głównie do utrwallenia półprzetworów
- są to takie konserwanty jak: roztwór wodny lub gazowy dwutlenku siarki (przeciery, pulpy, soki) ,kwas benzoesowy (zabezpiecza przed pleśnią) ,kwas mrówkowy bądź kwas sorbowy (hamuje rozwój drożdży i pleśni).
b)Utrwalanie za pomocą kwasów organicznych
np za pomocą kwasu octowego,kwasu mlekowego, ( taki sposób wykorzystuje sie w marynatach )

Myślę że choć trochę pomogłąm :)
7 3 7