Odpowiedzi

2009-12-22T21:58:11+01:00
Wzór ogólny funkcji liniowej to:
y=ax+b

podstawiamy x i y:
F(1)=3
3=a+b >> b=3-a

F(-2)=6
6=-2a+b

6=-2a+3-a
3=-3a
a=-1

b=3+1
b=4

wzór tej funkcji to
y=-x+4
1 5 1
2009-12-22T21:59:41+01:00
Wykres przechodzi przez punkty A = (1,3) i B = (-2,6).

Funkcja liniowa przechodząca przez te punkty jest postaci (x-x₁)(y₂-y₁) = (y-y₁)(x₂-x₁); po podstawieniu

(x-1)(6-3) = (y-3)(-2-1) <=> 3(x-1) = -3(y-3) <=> -y+3 = x-1 <=> y = -x+4
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-22T22:02:34+01:00
Y=ax+b

1=3a+b =>b=1-3a
-2=6a+b

b=1-3a
-2=6a+1-3a

3a=-3
a=-1

1=-3+b
b=4

y=-x+4
3 2 3