Odpowiedzi

2009-12-26T20:27:49+01:00
Dane są liczby: a=1-√3 i b=1+√3.Oblicz:
a)iloczyn a i b
1-√3 +1+√3=2

b)iloraz a przez b
1-√3 : 1+√3= -3

c)sześcian a
(1-√3)³=(1-√3) *(1-√3) *(1-√3) =(1-3) * (1-√3)=1-√3+3-3√3=4-2√3
4 1 4
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-26T20:43:16+01:00
Dane są liczby: a=1-√3 i b=1+√3.Oblicz:
a)iloczyn a i b
b)iloraz a przez b
c)sześcian a

a) iloczyn :

a * b = (1-√3) * (1+√3) = 1 + √3 - √3 - 3 = -2

b) iloraz :

a : b = (1-√3) : (1+√3) trzeba pomnożyć przez (1-√3) aby pozbyć się niewymierności z mianownika :

a : b = (1-√3) : (1+√3) = (1-√3) * (1-√3) : (1+√3) * (1-√3) = ( 1 - √3 -√3 + 3) : ( 1 - √3 + √3 - 3) = ( 4 - 2√3 ) : ( -2 ) = -2 + √3

c) sześcian a :

(1-√3) ³ = (1-√3) * (1-√3) * (1-√3) = (1 - √3 - √3 + 3) * (1 - √3) = (4 - 2√3) * (1 - √3) = 4 - 4√3 - 2√3 + 6 = 10 - 6√3 = 2(5 - 3√3)
1 5 1
2009-12-26T21:56:53+01:00
Dane są liczby: a=1-√3 i b=1+√3.Oblicz:
a)iloczyn a i b
a*b=(1-√3)*(1+√3)=1-3=-2
(z wzoru (a+b)(a-b)=a2-b2 czyli a do kwadratu odjąć b do kwadratu)

b)iloraz a przez b
a:b=(1-√3)/(1+√3)=(1-√3)(1-√3)/(1+√3)(1-√3)=(1-2√3+3)/1-3= (4-2√3)/(-2)=[2(2-√3)]/(-2)= √3-2

c)sześcian a
(a-b)3 = a3 - 3a2b + 3ab2 - b3
a3=(1-√3)3=1-3√3+9-3√3=10-6√3=2(5-3√3)
2 3 2