Odpowiedzi

2009-12-26T21:44:31+01:00
A) szerokość jest o 3cm krótsza od długości

I bok - x
II bok - x+3

Ob=2x+2(x+3)
Ob=2x+2x+6
Ob=4x+6

b) długość wynosi x +10, a szerokość jest o 9 cm mniejsza

I bok - x+10
II bok - x+10-9=x+1

Ob=2(x+10) + 2(x+1)
Ob=2x+20+2x+2
Ob=4x+22

c) długość wynosi x + 2, a szerokość jest o 6 cm mniejsza

I bok - x+2
II bok - x+2-6=x-4

Ob=2(x+2)+2(x-4)
Ob=2x+4+2x-8
Ob=4x-4
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-26T21:46:04+01:00
Ob=2a+2b
a - długość
b - szerokość
a) a = x
b = x -3
Ob = 2x + 2(x-3)
Ob = 2x + 2x - 6
Ob = 4x - 6
b) a = x +10
b = (x +10)-9
Ob = 2(x+10) + 2(x+10)-9
Ob = 2x + 20 + 2x + 20 -9
Ob = 4x + 31
c) a = x + 2
b = (x + 2)-6
Ob = 2(x+2) + 2(x+2)-6
Ob = 2x + 4 + 2x+4-6
Ob = 4x + 2