Andrzej ma 1,75m wzrostu,Karol 1,90m. O ile procent mniej wzrostu ma andrzej niz karol? Wynik zaokraglij do czesci dziesietnych.

Cene towaru obnizono najpierw o 15% a nastepnie o 10% jaka jest koncowa cena tego towaru jesli przed obnizka wynosila 150zl?

Zapisz liczbe w postaci ulamka zwyklego 10,(05) 11,(15) 0,(1) 10(1)

Cene towaru podniesiono najpierw o 10% nastepnie o 20%,jaka jest koncowa cena tego towaru,jezeli przed podwyrzka wynosila 200zl?

Cene serka zmniejszono dwuktornie o 5% i obecnie wynosi ona 3,61zl. Jaka byla cena przed obnizka?

Cene nart zmniejszono dwukrotnie o 10% i obecnie wynosi ona 1296zl jaka byla cena nart przed obnizka ?

Zaklad zatrudnia 480 pracownikow. Mezczysni stanowia 55%zatrudnionych. Ile kobiet i ilu meszczyzn pracuje w tym zakladzie?

Przy budowie domu z cegiel uleglo zniszczeniu 2000 co stanowi 5% ich ogolnej liczby. Ile cegiel zakupiono na budowe domu.

Ola i jola zbieraja widokowki. Ola ma 80 widokowek a jola 125 o ile procent wiecej widokowek ma jola niz ola wynik zaokraglij do czesci dziesietnych

3

Odpowiedzi

2009-12-27T12:38:52+01:00
1.
190/175*100%≈108,6%
108,6%-100%≈8,6%
Andrzej ma o 8,6% mniej wzrostu niż Karol.
2.
(85%*150zł)*90%=114,75zł
Cena końcowa towaru wynosi 114,75zł.
4.
(110%*200zł)*120%=264zł
Końcowa cena towaru wynosi 264zł.
5.
(95%x)*95%=3,61zł
0,95x*0,95=3,61zł
0,9025x=3,61zł
x=4zł
Cena serka przed obniżką wynosiła 4zł.
6.
(90%x)*90%=1296zł
0,9x*0,9=1296zł
0,81x=1296zł
x=1600zł
Cena nart przed obnizka wynosiła 1600zł.
7.
55%*480=0,55*480=264-tylu mężczyzn pracuje w tym zakładzie
480-264=216-tyle kobiet pracuje w zakłądzie.
8.
5%x=2000
0,05x=2000
x=40000
Na budowę domu zakupiono 40000 cegieł.
9.
125/80*100%=156,25%
156,25%-100%=56,25%≈56,3%
Jola ma o 56,3% więcej widokówke niż ola.
2009-12-27T13:05:17+01:00
Zad. 1
1,90 - 100%
1,75 - x %
x = 1,75 × 100 % / 1,90
x≈ 92 %
100% - 92% = 8%
Andrzej jest niższy od Karola o 8 %

Zad.2
(85%x150zł)x90%=114,75zł
Końcowa cenna towaru wynosi 114,75zł

Zad.4
(110%x200zł)x120%=264zł

Zad.7
480 × 55% =264 mężczyźni
480 - 264 =216 kobiety

Zad. 8
5%=0,05
0,05x=2000
x=40000
Kupiono 40000 cegieł.

Zad.9
125/80*100%=156,25%
156,25%-100%=56,25%≈56,2%
Jola ma o 56,2% więcej widokówek niż Ola.




2009-12-27T15:01:49+01:00
190cm=100%
190-175=15
x = 1,75*100 %\1,90
x=92 %
100% - 92% = 8%
Andrzej jest niższy od Karola o 8 %

Zad.2
(85%*150zł)*90%=114,75zł
Końcowa cena ma wysokość 114,75zł

Zad.4
(110%*200zł)*120%=264zł

Zad.7
480 × 55% =264 mężczyzn
480 - 264 =216 kobiet

Zad. 8
5%=0,05
0,05x=2000\*20
1 x=40000
Zakupiono 40000 cegieł.

Zad.9
125:80*100%=156,25%
156,25%-100%=56,25%≈56,2%
Jola ma o 56,2% więcej widokówek niż Ola.