Odpowiedzi

2009-12-27T16:23:54+01:00
3x² + 3y=0 => 3y=-3x² |:3 => y=-x² Podstawiam do drugiego równania wyliczone y:
3x + 3 y²=0
3x + 3 (-x²)²=0
3x + 3x⁴=0
3x(1+x³)=0
x=0 lub 1+x³=0
x³=-1
x=-1
y=0 lub y=-(-1)²
y=-1

Pary liczb to: x=0 i y=0 lub x=-1 i y=-1.

2009-12-27T16:25:44+01:00
3x^2 + 3y = 0
3x + 3y^2 = 0

Z pierwszego wyliczasz y:
y = -x^2

podstawiasz do drugiego:
x + x^4 = 0
x(1+x^3) = 0
x = 0 lub x^3 = -1 => x=0 lub x=-1

wracamy do pierwszego:
I mamy wynik: (0,0) lub (-1,-1).
2009-12-27T17:50:45+01:00
3x² + 3y=0 |:3
x2+y=0
y=x2
3x + 3 y²=0 |:3
x+y2=0
x=y2

Najlepiej (w tych przypadkach) podzielić przez liczbę stojącą przed np. y.