Odpowiedzi

2009-12-28T23:46:24+01:00
To w sumie troche skaplikowane, ale w koncu sie zgadza,

zaczynamy od 2 rownan

x=v₀cosαt
y=v₀sinαt-(gt²)/2

i rownania toru szukamy eliminujac czas z pierwszego rownania

t=x/v₀cosα
no i zostalo tylko podstawiac,

y=(v₀sinαx)/(v₀cosα) - (gx²)/(2v₀²cos²α)

wiec y=x*tgα- (gx²)/(2v₀²cos²α) to juz jest rownanie toru w ruchu ukosnym

mozna w skrocie zapisac to podstawiajac pod tgα=A , a pod g/(2v₀²cos²α) = B
wtedy wzor mozna zapisac y=Ax-Bx²

ale to juz formalnosc, mysle ze sie przydalem