W kiosku egzemplarz "wiem" kosztuje 4,20zł,a w prenumeracie tylko 3,30zł. Poczta pobiera 2,50zł opłaty za przekaz pocztowy, którym dokonuje się wpłaty na prenumeratę. Sprawdź, czy rzeczywiście prenumerata roczna jest o 20% tańsza od zakupów w kiosku.

2

Odpowiedzi

2009-12-27T20:25:02+01:00
4,20*12m-cy = 50,40zl
3,30*12m-cy + 2,50 (opłata) = 42,10

50,40 - 100%
42,10 - x
-----------------------

42,10*100% = 50,40*x
4210% = 50,40x /:50,40
83,53% = x

a więc

100% - 83,53% = 16,47%


Odp.:A więc prenumerata roczna jest tańsza od zakupów w kiosku o 16,47%.
2009-12-27T20:30:20+01:00
12 × 4,20 = 50,40
12 × 3,30 + 2,50 = 39,60 + 2,50 = 42,10

50,40 = 100%
42,10 = X

X = (42,10 × 100%) ÷ 50,40 ≈ 83,5%

100% - 20% = 80%
83,5% > 80%

odp. NIE.